piątek, 16 stycznia 2015

pasta z fenkułem

Lubicie koper włoski?Mnie osobiście szalenie odpowiada jego bulwiasty kształt z zieloną grzywką i anyżkowy smak ;) Przepadam za sałatką z fenkuła i pieczarek, czasem jednak wolę go na ciepło, zwykle z sosem pomidorowym i jaglanką. Tym razem wyszperałam przepis na biały sos, polecany do pieczywa. Po modyfikacji wyszło tak:


Umyj i pokrój na dość cienkie półplasterki jednego fenkuła, skrop go cytryną. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną drobno czerwoną cebulę i spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj fenkuł, nieco mleka i 2 trójkąciki serka topionego. Dopraw solą i pieprzem, duś do momentu aż fenkuł zmięknie oraz wytworzy się sos.
Podawaj z makaronem ugotowanym al dente i tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz