piątek, 23 stycznia 2015

ciasto fasolowe

Na WP wpadł mi w oko artykuł o ciastach dietetycznych. Najbardziej zafrapował mnie przepis na fasolowe, bez mąki i tłuszczu. Wypróbowałam i oto efekt. Ciasto wyglądające jak murzynek, o ładnej konsystencji, lekkie. Jedyne co bym zmieniła, to ilość cukru, bo dla mnie zdecydowanie za mało słodkie, mimo, że nie przepadam za ulepami. Następnym razem dodam syop z agawy lub po prostu podwoję ilość cukru ;)


Zmiksuj lub zblenduj na gładką masę następujące składniki:
- puszkę fasoli wypłukanej i odcedzonej (użyłam czerwonej, ale ponoć biała również pasuje)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jaja
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek kakao
- min. 5 łyżek ciemnego cukru lub innego słodzika

Dodaj po garści 3 rodzajów rozdrobnionych orzechów, wymieszaj, przełóż do niewielkiej keksówki i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polej polewą przygotowaną np. z czekolady rozpuszczonej w mleku. Zdrowe ciasto, wcinaj bez wyrzutów sumienia ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz