Najpierw pokrój w drobną kostkę sporą szalotkę i skrop ja obficie octem winnym. Umyj i przekrój na pół a potem w cienkie plastry bulwę fenkuła (dostępny choćby w Lidl ;). Grzywkę, czuli nać pokrój drobno i posyp na końcu jako dekoracja. Umyj, pokrój w plasterki kilka niewielkich pieczarek, skrop je natychmiast sokiem z cytryny by nie ściemniały. Zetrzyj drobno na tarce skórkę z ok. połowy cytryny i połowy pomarańczy (umyj cytrusy dokładnie gorącą wodą wcześniej). Posyp wszystko porwaną, nie pokrojoną natką pietruszki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, najlepiej morską i oliwą z oliwek (używam wyłącznie z pierwszego tłoczenia i nie "zlewki" z UE). Nie zapomnij dodać odsączonej na sicie szalotki.Warto ją lekko schłodzić. Lekka, odżywcza, pyszna :)
sobota, 3 maja 2014
sałatka z fenkuła i pieczarek
Lubicie koper włoski?Uwielbiam anyżowy smak fenkuła!Nie mam telewizora ale podczas odwiedzin u rodziców podejrzałam i wypróbowałam następujący przepis na prostą, zdrową i dość oryginalną sałatkę.
Najpierw pokrój w drobną kostkę sporą szalotkę i skrop ja obficie octem winnym. Umyj i przekrój na pół a potem w cienkie plastry bulwę fenkuła (dostępny choćby w Lidl ;). Grzywkę, czuli nać pokrój drobno i posyp na końcu jako dekoracja. Umyj, pokrój w plasterki kilka niewielkich pieczarek, skrop je natychmiast sokiem z cytryny by nie ściemniały. Zetrzyj drobno na tarce skórkę z ok. połowy cytryny i połowy pomarańczy (umyj cytrusy dokładnie gorącą wodą wcześniej). Posyp wszystko porwaną, nie pokrojoną natką pietruszki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, najlepiej morską i oliwą z oliwek (używam wyłącznie z pierwszego tłoczenia i nie "zlewki" z UE). Nie zapomnij dodać odsączonej na sicie szalotki.Warto ją lekko schłodzić. Lekka, odżywcza, pyszna :)
Najpierw pokrój w drobną kostkę sporą szalotkę i skrop ja obficie octem winnym. Umyj i przekrój na pół a potem w cienkie plastry bulwę fenkuła (dostępny choćby w Lidl ;). Grzywkę, czuli nać pokrój drobno i posyp na końcu jako dekoracja. Umyj, pokrój w plasterki kilka niewielkich pieczarek, skrop je natychmiast sokiem z cytryny by nie ściemniały. Zetrzyj drobno na tarce skórkę z ok. połowy cytryny i połowy pomarańczy (umyj cytrusy dokładnie gorącą wodą wcześniej). Posyp wszystko porwaną, nie pokrojoną natką pietruszki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, najlepiej morską i oliwą z oliwek (używam wyłącznie z pierwszego tłoczenia i nie "zlewki" z UE). Nie zapomnij dodać odsączonej na sicie szalotki.Warto ją lekko schłodzić. Lekka, odżywcza, pyszna :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz