Dieta ta nie ma na celu stricte odchudzania, jest profilaktycznym sposobem odżywiania zapewniającym równowagę w organizmie, a w efekcie dobre samopoczucie i zdrowie. Mądrzy Chińczycy wierzą, że chorobom należy zapobiegać właściwym rodzajem pokarmu a nie leczyć je garściami toksycznych tabletek. (Na marginesie przerażają mnie reklamy typu, nie tolerujesz laktozy, weź tabletkę. Czy nasz rozsądek zanikł kompletnie? Dlaczego nie staramy się najpierw spróbować zrezygnować z laktozy na rzecz roślinnych źródeł białka i wapnia?) Opierają swoją filozofię na 5ciu żywiołach, tj. ogień, ziemia, metal, woda, drewno i odpowiadających im smakach: gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny. Pięć elementów odpowiada pięciu zmysłom i fazom rozwoju człowieka.
W praktyce należy dbać o komplementarność potraw, tj. uwzględnienie w nich wszytkich smaków/żywiołów w odpowiedniej kolejności, np. najpierw słodka marchewka, potem ostry pieprz, potem słona sól etc. Trzeba zwrócić uwagę na właściwości ogrzewające i wychładzające pokarmów, więc np. jeść ogrzewające tłuszcze, kaszę i ostre przyprawy zimą a wychładzające owoce i nabiał latem.
Poznanie zasad i nauka ich stosowania zabiera trochę czasu, ale dieta pozwala na wyeliminowanie pojadania, napadów głodu i niezdrowych zachcianek, ponieważ równoważy apetyt. Polecam serdecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz