Nadszedł sezon na cykorię ;) To kruche, zdrowe i lekko gorzkawe warzywo jest cennym źródłem witamin i minerałów. Posiada liczne zalety, np. poprawia trawienie, stymuluje produkcję czerwonych krwinek czy wygładza cerę.
Niepozorna, delikatna cykoria smakuje zarówno zapiekana, jako "łódeczka“ na sałatkę, jak i na surowo. Dzisiaj wersja mojej mamy ;)
3-4 niezbyt zielone cykorie, opłucz i pokrój na dość grube plastry. Dodaj kwaśne jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Dodaj kilka mandarynek obranych, podzielonych na cząstki i pokrojonych, nieco posiekanej natki pietruszki, sól, cukier, 2-3 łyżki śmietany i jedną majonezu oraz garść grubo posiekanych i najlepiej lekko uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich.
Całość wymieszaj, lekko schłodź i zajadaj na zdrowie. To pyszna bomba witaminowa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz