piątek, 30 stycznia 2015

słodkie bułeczki z miodem i cynamonem

Nie mogąc odszukać przepisu na monkey bread, słodki drożdżowy placek, postanowiłam uruchomić inwencję twórczą i upiec podobne drożdżówki. Wykorzystując przepis na bułeczki maślane na termomiks wyszło mi pachnące, pyszne cudo, które zniknęło w mgnieniu oka ;)


Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj i podgrzej do ok. 50 stopni 10 dkg cukru, opakowanie cukru waniliowego, 5 dkg świeżych drożdży i 25 dkg mleka. Następnie dodaj 2 żółtka, 7 dkg masła i pół kilograma mąki. Wyrób ciasto i zostaw na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.

Odrywaj kawałki ciasta rękoma posypanymi mąką. Uformuj niewielkie placuszki. Na środku każdego połóż kilka rodzynek, łyżkę miodu i sporo cynamonu. Roluj wałeczki i zawiń je w ślimaki. Posmaruj każdy roztrzepanym białkiem. Piecz do zrumienienia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Najlepiej smakują na ciepło!Zapach cynamonu jest zniewalający ;)

Ps. Ponieważ miód traci walory odżywcze po podgrzaniu następnym razem użyję syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz