niedziela, 21 grudnia 2014

szuba śledziowa

Wprawdzie w tym roku mamy marne szanse na śnieg, ale założę się, że śledzie pojawią się na niemal wszystkich wigilijnych stołach. Tę rybę przyrządzamy na tysiące sposobów, dziś proponuję wersję kolorową, imitującą puchową kołderkę ;) Przygotowanie tej potrawy jest proste acz dość czasochłonne. Za to efekt wizualny, smakowy murowany, no i walory odżywcze ;)



Ugotuj, najlepiej na parze, kilka marchewek, ziemniaków, buraków i jaj (raczej oddzielnie, szczególnie buraki, aby nie zabarwiły pozostałych warzyw).  Po wystudzeniu i obraniu pokrój je w kostkę średniej wielkości. Podobnie rozdrobnij dużą cebulę. Natomiast śledzie (minimum pół kilograma z oleju lub octu) wypłucz i pokrój w kostkę nieco większą niż warzywa. Na końcu przygotuj sos z majonezu, jogurtu greckiego, śmietany i odrobiny musztardy sarepskiej lub kremskiej.


Teraz najłatwiejsza część: w dużej, przezroczystej salaterce układaj warstwami warzywa i śledzie co jakiś czas pieprząc i polewając sosem. Zakończ burakami, sosem i jajkiem. Schłodź w lodówce, aby smaki się "przegryzły" i podawaj :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz