Pierniki i pierniczki są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia. Ponoć dobry piernik powinien być upieczony sporo wcześniej i kruszeć czekając na święta. W tym roku znalazłam kilka przepisów godnych wypróbowanią, m.in. wersja wegańska z dodatkiem kaszy jaglanej na profilu
Kuchnia Alicji. Na razie upiekłam polecony na bazarku piernik kętrzyński. Wpradzie, to gotowa mieszanka, do której wystarczy dodać wodę i olej, ale muszę przyznać, że efekt jest świetny.
Wzbogaciłam ciasto orzechami laskowymi i rodzynkami oraz miodem. Wprawdzie sugerowany na opakowaniu krem budyniowy okazał się kompletnym niewypałem, bo rozpłynął się mało estetycznie, natomiast przepis na polewę czekoladową wart jest grzechu. Proponuję przełożyć piernik powidłami domowej roboty, np.morelowymi lub śliwkowymi. U nas ciasto zniknęło w oka mgnieniu ;)
Ps. Ciasto kosztuje tylko 9 zł, uda się nawet laikowi kulinarnemu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz