Zacznij od ugotowanie budyniu, bo musi przestygnąć. Użyj 2 torebek budyniu waniliowego bez cukru, 700 ml mleka, 15 dkg cukru i 2 żółtek. Odstaw do wystygnięcia.
Zagnieć ciasto z 3 szklanek mąki, 2/3 szklanki cukru, 15 dkg masła, 2 jaj, 2 łyżek miodu i 2 łyżeczek sody. Podziel je na dwie części. Jedną upiecz w blaszce prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia, ok. 10 minut, przygotuj polewę do drugiej części. Rozpuść w rondelku:
- 7 dkg masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Dodaj 30 dkg orzechów włoskich, lekko pokruszonych. Wyłóż wszystko na drugą część ciasta i upiecz.
Utrzyj na puch ok. 30-35 dkg masła, dodawaj porcjami przestudzony budyń. Gdy masa lekko stężeje (można ją włożyć na kilkanaście minut do lodówki) a placki przestygną, przełóż je nią i wstaw ciasto do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz