Zwykle piekę jabłka wydrążając środek i nadziewając bakaliami. Tym razem zainspirował mnie przepis z ciekawej książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.
Umyj i przekrój wzdłuż 4 średniej wielkości szare renety. Wydrąż środki, ułóż na blaszce, skrop cytryną, posyp środki cynamonem, brązowym cukrem i dodaj nieco masła. Zapiekaj kilkanaście minut aż jabłka się skarmelizują. Uważaj aby się nie rozpadły.
Opakowanie mascarpone wymieszaj z cukrem waniliowym (autorzy sugerują wydrążyć laskę wanilii) i cukrem trzcinowym. Na połówki jabłka nałóż sporo masy serowej. Przykryj drugą połówką, ozdób smażonymi wiśniami lub żurawiną. Mniam;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz