Marcepan kojarzy mi się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. I z rozkoszą oczywiście ;) Zwykle dostępny jest w czekoladowej otoczce, ale znam wielu fanów "gołej" wersji. Dla nich właśnie poniższy przepis na nieziemską zupę zainspirowaną książką "Ubrać duszę" Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Pochodzi z tygodnia promującego spokój. Zapewniam, że po tym daniu go osiągniecie ;)
Zagnieć kruche ciasto z 25 dkg mąki, 12,5 dkg masła, szczypty soli, startej na drobnych oczkach skórki z jednej cytryny i ewentualnie łyżki śmietany, włóż na chwilę do lodówki.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów, wykrój dowolne kształty (u mnie romby) i piecz na złoto ok. 15 minut.
Pokrój w dużą kostkę 3 młode cukinie, podduś na oliwie, dodaj 20 dkg marcepanu (dostępny choćby w Lidlu), półtorej szklanki wody, sól, pieprz i gotuj ok. 15 minut.
Dodaj sok z połówki cytryny, po pół pęczka pokrojonego drobno świeżego koperku i bazylii, nieco śmietany i zmiksuj na gęsty krem.
Podawaj zupę udekorowaną listkami bazylii i ciasteczkami cytrynowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz