czwartek, 6 listopada 2014

włoskie bułeczki

Poradnik domowy jest niewyczerpanym źródłem inspiracji kulinarnych. Cenię go za sprawdzone i smaczne przepisy. Jednym z nich są kruche bułeczki serowe z suszonymi pomidorami.


Zagnieć ciasto lub wymieszaj w termomiksie następujące składniki:
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 10 dkg masła
- 30 dkg mąki
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczkę suszonego tymianku
- 6 pomidorów suszonych z zalewy lub solo, ale wtedy namocz by zmiękły
- szczyptę soli.

Z ciasta formuj niewielkie placuszki, na środek każdego połóż sporą kostkę fety, zawiń. Układaj bułeczki na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 30 minut.

Bułeczki są aromatyczne, kruche i pasują do barszczu lub jako samodzielne danie. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz