środa, 12 listopada 2014

kasza ze śliwkami i pieczarki z duszą

Niedawno dostałam od Tomka pięknie i z pomysłem wydaną książkę "Ubrać duszę,  52 wartościowe tygodnie z kuchnią wegetariańską". Koncept polega na przedstawieniu prostych acz zdrowych przepisów na każdy tydzień roku, poprzedzonych krótką dywagacją nad wybraną wartością. Zafascynowała mnie prostota 32 tygodnia. Oto co wyszło:



Ugotuj szklankę kaszy gryczanej. Dodaj do niej kilka pokrojonych na plasterki śliwek suszonych oraz kilka łyżek prażonego słonecznika. Podgrzej całość na oleju np. pistacjowym lub orzechowym.

Pokrój na plastry ok. 30 dkg kapeluszy pieczarek. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, dodaj sól, pieprz, szczyptę kurkumy, łyżkę majeranku i nieco garam lub samba masala. Tym razem użyłam oryginalnej mieszanki red curry. Ponadto, można dodać szczyptę asofetidy, ale nie udało mi się jej zdobyć. Gdy woda odparuje dodaj ok. 20 dkg półtłustego twarogu, wymieszaj.

Danie smakuje doskonale, jest rozgrzewające i pożywne. Zachęcam do wypróbowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz