Lubicie kapustę kiszoną?Ja bardzo, szczególnie taką z bazarku, nie za kwaśną, soczystą i pachnącą. Kiszonki pobudzają florę bakteryjną przez co wzmacniają odporność, mamy więc idealny czas na ich wykorzystanie w kuchni. Dziś przepis na jedną z najpopularniejszych polskich surówek.
Odciśnij delikatnie i pokrój niezbyt drobno ok. pół kilograma kapusty kiszonej. Jeśli nie zawiera marchewki zetrzyj jedną sporą na dużych oczkach. Dodaj duże kwaśne jabłko obrane i pokrojone w kostkę, podobnie czerwoną cebulę, tylko drobniej. Następnie dorzuć pokrojoną natkę pietruszki i kminek jeśli lubisz. Dopraw całość olejem, pieprzem i cukrem. Schłodź przed podaniem i wcinaj na zdrowie!
Ps. Surówka świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, ryby czy kasz z sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz