środa, 26 listopada 2014

babka marmurkowa

Wczoraj miałam niespodziewanych gości lubiących domowe wypieki. W lodówce i szafkach znalazłam jedynie podstawowe produkty, więc o niczym specjalnym nie było mowy. Ale postanowiłam wypróbować przepis na babkę z przepisowni. Hmm, łatwa, lekka i smaczna ;)


W mikserze, makutrze lub termomiksie utrzyj 30 dkg masła, 25 dkg cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli i ewentualnie kilka kropli ulubionego aromatu do ciast (u mnie bez). Ubijaj dalej na puch dodając kolejno 5 jaja.
Następnie dodaj 37 dkg mąki, łyżkę proszku do pieczenia i 4 dkg mleka. Wymieszaj dokładnie i połowę ciasta przełóż do formy, najlepiej specjalnej do babki. Do reszty ciasta dodaj po 3 dkg kakao, cukru i mleka, wymieszaj j wylej na jasną część ciasta. Wymieszaj delikatnie całość łyżeczką tak by powstał wzorek. Piecz 45-60 minut. Gdy lekko przestygnie posyp cukrem pudrem.
Pysznie smakuje jeszcze ciepła :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz