wtorek, 1 lipca 2014

zapiekanka z ziemniaków, cukinii i kurek

Trwa sezon kurkowy. Jadłam już zupę i sos, teraz przyszedł czas na inną wersję tych jakże smakowitych grzybów. W minioną niedzielę rodzinny obiad przygotowała moja siostra z mamą. Mnie przypadł do zrobienia deser w postaci koktajlu truskawkowego i budyniu waniliowego z jagodami. Danie główne wyglądało tak:



Potrawa jest nieco czasochłonna, ale warta zachodu ;)

Oskrob i podgotuj kilogram młodych ziemniaków w osolonej wodzie. Pokrój na plasterki ok. 0,5 cm szerokości 2 średnie cukinie, posól je i zostaw aby zmiękły i puściły wodę (najlepiej na ręczniku papierowym). Oczyść ok. 30 dkg kurek. Zeszklij na patelni 2 spore cebule (najlepiej czerwone) pokrojone w ćwierćplasterki, dodaj po chwili kurki, duś do miękkości dodając pod koniec sól i pieprz. Wystudzone ziemniaki pokrój na plasterki takiej samej grubości jak cukinię.

W żaroodpornym naczyniu lub blaszce do ciasta wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą układaj warstwami pokrojone na plastry ziemniaki i cukinię. Na wierzchu wyłóż kurki z cebulą. Zalej całość śmietaną 12% (duże opakowanie) wymieszaną z 2 jajkami, tartym żółtym serem (o wyrazistym smaku), solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zapiekaj ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku, do zrumienienia wierzchu zapiekanki.

ps. analogiczną zapiekankę można przygotować zastępując cukinię brokułami czy kalafiorem a kurki czerwoną papryką ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz