Potrawa jest nieco czasochłonna, ale warta zachodu ;)
Oskrob i podgotuj kilogram młodych ziemniaków w osolonej wodzie. Pokrój na plasterki ok. 0,5 cm szerokości 2 średnie cukinie, posól je i zostaw aby zmiękły i puściły wodę (najlepiej na ręczniku papierowym). Oczyść ok. 30 dkg kurek. Zeszklij na patelni 2 spore cebule (najlepiej czerwone) pokrojone w ćwierćplasterki, dodaj po chwili kurki, duś do miękkości dodając pod koniec sól i pieprz. Wystudzone ziemniaki pokrój na plasterki takiej samej grubości jak cukinię.
W żaroodpornym naczyniu lub blaszce do ciasta wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą układaj warstwami pokrojone na plastry ziemniaki i cukinię. Na wierzchu wyłóż kurki z cebulą. Zalej całość śmietaną 12% (duże opakowanie) wymieszaną z 2 jajkami, tartym żółtym serem (o wyrazistym smaku), solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekaj ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku, do zrumienienia wierzchu zapiekanki.
ps. analogiczną zapiekankę można przygotować zastępując cukinię brokułami czy kalafiorem a kurki czerwoną papryką ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz