czwartek, 3 lipca 2014

kruche babeczki z mascarpone i owocami

Któż nie lubi kruchych babeczek?Nie znam takich ;) Robienie tego deseru od podstaw jest dość czasochłonne i stresujące, ponieważ wyjmowanie babeczek z foremek wymaga zręczności ze względu na kruchość ciasta. Dziś poszłam na łatwiznę wykorzystując gotowe słodkie korpusy firmy "Ciasteczka z Krakowa". Są mega kruche i dobrze wypieczone. Efekt poniżej.


2 serki mascarpone wymieszaj z opakowaniem cukru waniliowego i kilkoma łyżeczkami cukru pudru. Próbuj, czy są dostatecznie słodkie. Można dodać trochę soku z cytryny i kilka łyżeczek śmietany jogurtowej, bo mascarpone ma dość sztywną konsystencję.

Każdą babeczkę napełnij łyżeczką masy. Można na spód dać odrobinę kwaskowatego dżemu. Udekoruj owocami, najlepiej jagodowymi, bo są miękkie. Użyłam jagód i malin, ale równie dobrze sprawdzają się truskawki, pokrojone na mniejsze kawałki, czy borówki amerykańskie lub jagody kaukaskie. Schłodź babeczki w lodówce przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz