wtorek, 17 czerwca 2014

szparagi pod beszamelem

W końcu na mojej drodze stanęły szparagi. Wprawdzie białe, czyli nieco mniej wdzięczny materiał kulinarny niż zielone, ale zawsze coś. Zastanawiałam się nad zupą kremem lub ugotowaniem ich z sosem holenderskim. Ostatecznie jednak skończyło się tak.


Ostrzegam lojalnie, że potrawa tylko wygląda na banalną, niestety w praktyce wymaga czasu i cierpliwości.

Najpierw umyj i obierz cienko nożykiem lub obieraczką do warzyw szparagi. Następnie ugotuj je, najlepiej związane nitką lub sznurkiem, postawione w garnku na sztorc. Wodę należy posolić, lekko posłodzić. Czas gotowania ok. 15 minut.

Odsącz szparagi i przygotuj beszamel. Na małej patelni rozpuść łyżkę masła, dosyp łyżkę mąki, dolej mleko i rozprowadź na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dolej mleka i ponownie wymieszaj.

Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polej je beszamelem i zetrzyj na wierzch trochę sera typu parmezan. Zapiekaj ok. 25 minut w 180 stopniach. Podawaj gorące jako przystawkę, element obiadu lub samodzielne danie np. z bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz