poniedziałek, 16 czerwca 2014

gzik lubelski

Zatytułowałam post dość przewrotnie, bo potrawa pochodzi z Wielkopolski, ale ja znam ją z rodzinnego lubelskiego domu :) Gzik to nic innego jak twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Zwykle podawany jest jako dodatek do pieczywa lub z ciepłymi pyrami, czyli ziemniakami.


Rozgnieć widelcem 30-40 dkg dobrego białego sera. Dodaj pęczek rzodkiewek posiekanych na ćwierćplasterki. Następnie drobno pokrojony szczypiorek, dymkę lub koperek. Dodaj ok. 200 ml śmietany 12%, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Moja mama czasem dodaje dodatkowo świeżego ogórka pokrojonego w ćwierćplasterki, a nawet pomidora pokrojonego w kostkę. Można dodać też czarnuszkę. Zasada jest prosta: musi być twaróg, śmietana i sól, reszta zależy od Twojej fantazji i preferencji ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz