środa, 18 czerwca 2014

francuskie koperty z pieczarkami

Mam słabość do ciasta francuskiego. Mimo, iż zdaję sobie sprawę z jego "pustej" kaloryczności czasem kuszę się na chrupiącą przekąskę z jego udziałem. Tym razem stały się nią koperty z pieczarkami. Ale na usprawiedliwienie z dodatkiem natki pietruszki ;)


Odetnij nóźki z ok. pół kilograma pieczarek. Kapelusze umyj dokładnie i pokrój lub rozdrobnij w termomiksie na kostki.

Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij sporą cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj rozdrobnione pieczarki, sól i pieprz. Duś do momentu, aż woda całkowicie odparuje. Wtedy dodaj pół pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki i dobrze wymieszaj.

Z gotowego ciasta francuskiego wykrawaj niewielkie kwadraty. Na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i sklej rogi. Koperty układaj na wysmarowanej oliwą lub masłem blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz na złoto ok. 20 minut w 180 stopniach.

Najlepsze są na ciepło z czystym barszczem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz