czwartek, 5 czerwca 2014

ryżyk Kondeuszów

Ryż Kondeuszów kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama często robiła ten pyszny deser w czasach, gdy cukiernie stanowiły rzadkość. Uwielbiam go do dziś, ze względu na połączenie delikatnego ryżu z nutą wanilii, soczystymi brzoskwiniami i miodowymi rodzynkami. Oryginalnie przyrządza się go z całych ziaren ryżu, z dodatkiem żółtek i laski wanilii, jednak poniżej wersja "na skróty".


Ugotuj pół szklanki płatków ryżowych w szklance mleka. Dodaj cukier waniliowy i cukier brązowy lub biały do smaku. Pod koniec wrzuć garść rodzynek, najlepiej ciemnych sułtanek. Podawaj na ciepło, wymieszany z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami świeżymi lub z puszki.

Znakomity pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz