Moje szaleństwo rabarbarowe trwa ;) Chyba dotyczy ono nie tylko mnie, bo ostatnio zauważyłam, że współpracownicy piją kompot z rabarbaru, a w pizzerii na Mrocznej serwują lemoniadę z rabarbaru. Poniższy przepis podejrzałam w www.przepisownia.pl ale po przetestowaniu podaję od razu wersję udoskonaloną.
Wyrób ciasto drożdżowe, najlepiej w termomiksie z następujących składników:
4 dkg drożdży
6 dkg cukru
15 dkg mleka
30 dkg mąki
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Zostaw do wyrośnięcia w misce przykrytej czystą lnianą ściereczką na ok. pół godziny.
Rozgrzej piekarnik. Obierz i pokrój w spore kostki 3-4 łodygi rabarbaru.
Zrób kruszonkę zagniatając:
5 dkg mąki krupczatki
2,5 dkg masła
2,5 dkg cukru brązowego
Do foremek silikonowych wkładaj porcję ciasta, zanurz kilka kawałków rabarbaru (wepchnij go środka, inaczej wypadnie tak jak mnie ;) Posyp muffinki kruszonką i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Te muffinki są delikatne, nieprzesłodzone i świetnie smakują na śniadanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz