Dlatego dziś potrawa ichtiwegetariańska.
Usmaż pół kilograma ulubionej ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka, miruny czy tilapii. Powinna być biała, łosoś tu nie pasuje. Przed usmażeniem skrop ją lekko sokiem z cytryny, oprósz sola i pieprzem.
Na oddzielnej patelni uduś na oliwie z oliwek 2 duże, ładne pory, tzn. ich białe części pokrojone na plasterki.
Analogicznie potraktuj ok. 30 dkg pieczarek, umytych i pokrojonych w plastry.
Przełóż pora i pieczarki na patelnię z rybą. Podgrzewaj jeszcze chwilę, tak by aromaty się wymieszały. Spróbuj czy nie trzeba dodać pieprzu lub soli. Podawaj z ziemniakami i surówką, np. z marchewki.
Pychota, smakuje zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz