poniedziałek, 2 czerwca 2014

kruche z rabarbarem i budyniem

Kolejny przepis z wykorzystaniem rabarbaru, tym razem uwzględnia również preferencje bliskich mi budyniożerców ;) Przepis znalazłam na kuchnia.wp.pl i zmodyfikowałam nieco, zwiększając ilość rabarbaru a zmniejszając cukru. Pachnie kusząco wanilią, kruchością i orzeźwiającą kwaskowatością. Jest banalnie łatwe, a smakuje wyśmienicie.




Zagnieć kruche ciasto (optymalnie w termomiksie z użyciem kopystki, obroty 5, 40 sekund) z następujących składników:

20 dkg masła
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Uformuj kulę, zawiń w papier śniadaniowy i włóż do lodówki.

Ugotuj 2 budynie waniliowe w 700 ml mleka dodając cukier, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Używam do tego termomiksa, bo dzięki obracającym się ostrzom, nie muszę mieszać co chwila budyniu, i nie ma mowy o jakichkolwiek grudkach.

Umyj, obierz i pokrój w spore kostki pół kilograma rabarbaru. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

3/4 ciasta wyklej formę z bokami, wyłożoną papierem do pieczenia (25x35 cm). Resztę włóż do zamrażarki. Nakłuj ciasto widelcem, wysyp na nie przygotowany rabarbar, przygnieć lekko aby powstała równomierna warstwa. Posyp rabarbar cukrem. Następnie wylej gorący budyń, a na wierzch utrzyj na grubych oczkach tarki pozostałą resztkę ciasta. Piecz ciasto w temteraturze 180 stopni, ok. 30-40 minut. Jest gotowe, gdy wierzch lekko zbrązowieje.


Można posypać ciasto cukrem pudrem. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystygnięciu ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz