niedziela, 15 czerwca 2014

ogórki małosolne

W mojej rodzinie robi się mnóstwo przetworów, słodkich, słonych, powideł, pikli etc. Wstyd się przyznać, ale raczej pomagam w zamykaniu sezonowych owoców i warzyw w słoikach na czas zimy, niż sama je przygotowuję. Wyjątek stanowią ogórki małosolne, ponieważ nie wymagają ani szczególnych przygotowań ani pasteryzacji, a są pyszne.  W tym roku wyszły tak:


Potrzebujesz dużego, zakręcanego słoja lub garnka. Poukładaj w nim równo niewielkie, twarde, umyte ogórki gruntowe. Dodaj kilka ząbków obranego czosnku, kawałek świeżego chrzanu (zarówno korzeń, jak i liść) oraz koper. Zalej całość wodą z solą (2 kopiaste łyżki na 1 litr) i zostaw w zaciemnionym miejscu na 2-3 dni.

Małosolne pasują do kaszy gryczanej, kanapki z żółtym serem, sałatki z awokado czy jako samodzielna przekąska do pochrupania.

Jeśli przygotujesz większą ilość i nie zjesz w ciągu 2-3 dni, wstaw je do lodówki, inaczej przekiszą się ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz