piątek, 13 czerwca 2014

makaron z brokułami

To danie funkcjonuje w mojej rodzinie od lat. Jest lekkie i łatwe do przygotowania. Jego tajemnica tkwi prawdopodobnie w prostocie. Mimo, iż nie przepadam za pastą, makaron w tej wersji należy do moich ulubionych. Na zdjęciu wersja wzbogacona o paprykę i cebulę pokrojone w drobne kostki, ale podam przepis na wersję klasyczną.


Umyj i pokrój na części dużego brokuła. Następnie odetnij końcówki bez kwiatków, pokrój je w drobną kostkę i duś pod przykryciem na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, rozgrzanej na patelni. Uważaj aby czosnek się nie przypalił, bo zacznie brzydko pachnieć i zepsuje smak potrawy.

Gdy końcówki brokuła zmiękną, dodaj pozostałe części, pokrojone na mniejsze kawałki. Przypraw całość solą, pieprzem i chilli do smaku.

Ugotuj 1/2-1 paczki makaronu, kształt i typ dowolny, ale sugeruję penne pełnoziarniste. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu na patelnię z warzywami.  Można dodać jeszcze trochę oliwy.

Przełóż odsączony makaron na patelnię i wymieszaj. Podawaj gorący, posypany tartym serem typu parmezan. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz