czwartek, 12 czerwca 2014

krupnik z kaszy jaglanej

Nie jestem wielką fanką zup, ale niektóre bardzo lubię. Gotuję je zwykle w termomiksie, na bulionie warzywnym własnej roboty. Poniższy krupnik przyrządzam według zasad 5ciu Przemian. Jest smaczny, pożywny i dobrze robi na żołądek czy osłabienie.


Doprowadź do wrzenia 2 litry wody, dodaj:

szczyptę kurkumy
2-3 młode marchewki i 1-2 pietruszki pokrojone w kostki
kilka łyżek kaszy jaglanej
łyżkę oliwy lub masła
2 młode ziemniaki pokrojone w spore kostki
ćwiartkę selera pokrojonego jw.
połówkę młodej cebuli pokrojonej na plasterki
ząbek czosnku
pieprz
sól
pół pęczka pokrojonej natki pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie 

Gotuj ok. pół godziny na małym ogniu. Można dodać łyżeczkę bulionu warzywnego do smaku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz