Najlepszy chłodnik na świecie robi moja siostra Agnieszka :) Przygotowuje go z botwinki, co zajmuje nieco czasu, choć niepowtarzalny smak wart jest czekania. Lubię dania szybkie, więc dziś przepis na chłodnik błyskawiczny. Oczywiście pod warunkiem wcześniejszego ugotowania buraków, jajek i posiadania termomiksa ;)
Rozdrobnij w termomiksie (5 sekund, obroty 4, orientacyjnie, bo może wolisz drobniej lub grubiej):
3 spore ugotowane i obrane buraki
pęczek rzodkiewek
dużego ogórka szklarniowego obranego
2 ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
Jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem termomiksu, zetrzyj warzywa na tarce lub po prostu pokrój.
Dodaj opakowanie zsiadłego mleka i jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem. Można ugotować do chłodnika młode ziemniaki i mieć kompletny, pyszny obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz