sobota, 7 czerwca 2014

chłodnik błyskawiczny

Najlepszy chłodnik na świecie robi moja siostra Agnieszka :) Przygotowuje go z botwinki, co zajmuje nieco czasu, choć niepowtarzalny smak wart jest czekania. Lubię dania szybkie, więc dziś przepis na chłodnik błyskawiczny. Oczywiście pod warunkiem wcześniejszego ugotowania buraków, jajek i posiadania termomiksa ;)


Rozdrobnij w termomiksie (5 sekund, obroty 4, orientacyjnie, bo może wolisz drobniej lub grubiej):

3 spore ugotowane i obrane buraki
pęczek rzodkiewek
dużego ogórka szklarniowego obranego
2 ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku

Jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem termomiksu, zetrzyj warzywa na tarce lub po prostu pokrój.

Dodaj opakowanie zsiadłego mleka i jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem. Można ugotować do chłodnika młode ziemniaki i mieć kompletny, pyszny obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz