Lubię kasze, natkę pietruszki, czosnek i aromat suszonych pomidorów. Jakiś czas temu odkryłam w Lidlu bardzo smaczny wędzony twaróg. Mój dzisiejszy obiad łączy powyższe składniki w formie zapiekanki, którą uwielbiam. Przepis pochodzi ze strony http://zwegowani.pl cennego źródła wegetariańskich frykasów.
Ugotuj szklankę pęczaku z dodatkiem kilku pokruszonych grzybów suszonych w półtorej szklanki wody. Po przestudzeniu dodaj paczkę twarogu wędzonego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kilka pomidorów suszonych pokrojonych w paski, pół pęczka pokrojonej drobno natki pietruszki, 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego, opcjonalnie 1 jajo. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą i zapiekaj ok. pół godziny w piekarniku nagrzanego do 180 stopni. Wcinaj z surówką z marchewki, sałatą z sosem vinegrette lub buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz