niedziela, 4 maja 2014

ciasteczka owsiane Karoliny

Te chrupiące, aromatyczne i bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz mikroelementy ciasteczka są niezwykle proste do przygotowania. Wymagają składników, które zwykle mamy pod ręką, natomiast żadnych szczególnych urządzeń oprócz garnka i piekarnika. Przepis mam od Karoliny, której one zawsze wychodzą lepsze ;)



Rozpuść w garnku pół kostki masła, dodaj 30 dkg płatków owsianych górskich (stosuję firmy Stoisław lub z Lidla, Kupiec też ok. choć nieco droższe). Mieszaj aby się nie przypaliły aż zaczną wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Dodaj 1/2 szklanki mąki, najlepiej pełnoziarnistej, 5-10 dkg cukru brązowego (trzcinowego) lub syropu z agawy lub klonowego, 2-3 jaja, szczyptę soli oraz ulubione bakalie. Polecam orzechy włoskie i rodzynku lub żurawinę i migdały.

Opcjonalnie, można dodać trochę proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania ulubionych składników, pestek dyni czy słonecznika, siemienia lnianego czy jagód goji.

Po wymieszaniu nakładaj łyżką porcję masy na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz lekko ciasteczka przyciskając łyżką lub dłonią. Piecz ok. 20 minut aż się zrumienią w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz