środa, 7 maja 2014

surówka z buraka

Ta oryginalna acz banalna do przygotowania surówka jest w istocie francuskim entree, czyli przystawką. Poznałam ją kilka lat temu dzięki Olivierowi, ówczesnemu chłopakowi a dziś mężowi mojej przyjaciółki Asi :) Jest kolorowa, chrupiąca i stanowi istną bombę witaminową!


Zetrzyj na grubych oczkach tarki średniej wielkości obranego buraka i marchewkę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę świeżą lub konserwową pokrojoną w paski lub kostkę. Dorzucić kilka gałązek drobno pokrojonej natki pietruszki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dopraw sokiem z cytryny lub octem z białego wina, solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą.

2 komentarze:

  1. Polecam... zamiast cukru mozna ewentualnie dac odrobine miodu ;-)

    OdpowiedzUsuń