Ta ciesząca się coraz większą popularnością smaczna i zdrowa potrawa pochodzi z Libanu, aczkolwiek największym eksporterem hummusu jest Izrael. Jak się domyślacie nie wzmacnia to przyjaźni między tymi krajami. Oryginalny hummus przygotowuje się z tahini, czyli pasty sezamowej, ale ja używam sezamu.
Dzień wcześniej namocz na noc 25 dkg cieciorki. Ugotuj ją następnego dnia i poczekaj aż wystygnie. Upraż 5-6 łyżek sezamu (używam termomiksa). Rozdrobnij je z obranym ząbkiem czosnku. Dodaj cieciorkę, sól, pieprz, paprykę i inne ulubione przyprawy. Dolej sporo oliwy z oliwek i soku z cytryny. Nie żałuj dwóch ostatnich składników, hummus ma być mokry. Zmiel wszytko na gładką masę, dopraw do smaku.
Jedz z pitą, chlebem lub uformuj kulki lub kotleciki i usmaż na falafele ;)
Ps. w wersji błyskawicznej użyj cieciorki z puszki, jest gotowa do spożycia od razu lecz nieco mniej smaczna i zdrowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz