sobota, 3 maja 2014

sos z cieciorki

Cieciorka, znana również jako ciecierzyca stanowi cenne źródło białka, błonnika,  aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uwielbiam ją w każdej postaci. Najczęściej robię z niej hummus, ale dziś postanowiłam wykorzystać resztki z lodówki i wyszedł aromatyczny sos do kaszy.


Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek lub oleju z pestek winogron zeszklij przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku i sporą czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki. Po chwili dodaj kilkanaście liści świeżego szpinaku, 20 dkg ugotowanej dzień wcześniej cieciorki (ewentualnie użyj cieciorki z puszki), pomidora lub pół słoiczka domowego przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Dopraw sos solą, pieprzem, odrobiną kminku i papryki słodkiej lub ostrej, w zależności od preferencji oraz sporą ilością curry.

Podawaj z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz