Lubię serniki, ale zwykle są dość ciężkie, tłuste i słodkie. Ten jest wyjątkowy, bo lekki jak piórko, pachnący i słodki dzięki jabłkom i cynamonowi, zawartość cukru znikoma. Przepis, pochodzący z www.przepisownia.pl jest prosty, jedyny problem to zdobycie ricotty, która nie jest tak popularna jak mascarpone czy feta (zwykle dostępna w Lidl czy Real).
Rozdrobnij 15 dkg herbatników, najlepiej pełnoziarnistych typu Digestive z 10 dkg masła. Ubij na dnie średniej wielkości tortownicy i piecz ok. 15 minut. Obierz 2 duże, winne jabłka, pokrój je na ćwiartki i duś z 5 dkg cukru i 5 dkg masła do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj delikatnie mikserem 4 opakowania ricotty (kilogram), z 4 jajkami, 15 dkg cukru pudru, łyżeczką cynamonu i opakowaniem cukru waniliowego (niekoniecznie). Dodaj mus z jabłek i wymieszaj. Wylej na podpieczone herbatniki, na wierzchu ułóż 2 pokrojone na plasterki jabłka, posyp je cynamonem i brązowym cukrem. Piecz min. półtorej godziny, wyjmij z piekarnika, gdy patyczek drewniany włożony w sernik będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz