Ugotuj na sypko szklankę kaszy jaglanej (proporcja kaszy do wody 1:1,5). Po ostudzeniu dodaj 10 dkg sera pleśniowego typu lazur pokrojonego w kostkę, kilka moreli, najlepiej ekologicznych, pokrojonych w paski lub kostkę. Ponadto garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, 2-3 łyżeczki skórki z pomarańczy, pół pęczka pokrojonej drobno natki pietruszki (mam hopla na jej punkcie ;). Na patelni zeszklij średnią czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Przypraw sałatkę solą morską, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką mielonego kardamonu i cynamonu. Polej wszystko oliwą z oliwek, wymieszaj delikatnie.
czwartek, 15 maja 2014
sałatka z kaszy jaglanej
Jestem fanką kaszy jaglanej. Podobno to najzdrowsza z kasz. Posiada właściwości oczyszczające, jest niezwykle odżywcza. Lubię ją tak bardzo, że nawet nie płuczę jej przed ugotowaniem, co jest zalecane w celu usunięcia goryczki. Poniższa sałatka ma niezwykły smak i właściwości silnie rozgrzewające. Wymaga sporej ilości składników ale naprawdę warto spróbować ją przygotować, zarówno na imprezę jak i na co dzień.
Ugotuj na sypko szklankę kaszy jaglanej (proporcja kaszy do wody 1:1,5). Po ostudzeniu dodaj 10 dkg sera pleśniowego typu lazur pokrojonego w kostkę, kilka moreli, najlepiej ekologicznych, pokrojonych w paski lub kostkę. Ponadto garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, 2-3 łyżeczki skórki z pomarańczy, pół pęczka pokrojonej drobno natki pietruszki (mam hopla na jej punkcie ;). Na patelni zeszklij średnią czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Przypraw sałatkę solą morską, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką mielonego kardamonu i cynamonu. Polej wszystko oliwą z oliwek, wymieszaj delikatnie.
Ugotuj na sypko szklankę kaszy jaglanej (proporcja kaszy do wody 1:1,5). Po ostudzeniu dodaj 10 dkg sera pleśniowego typu lazur pokrojonego w kostkę, kilka moreli, najlepiej ekologicznych, pokrojonych w paski lub kostkę. Ponadto garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, 2-3 łyżeczki skórki z pomarańczy, pół pęczka pokrojonej drobno natki pietruszki (mam hopla na jej punkcie ;). Na patelni zeszklij średnią czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Przypraw sałatkę solą morską, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką mielonego kardamonu i cynamonu. Polej wszystko oliwą z oliwek, wymieszaj delikatnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz