piątek, 16 maja 2014

sałatka grecka

Obok Caprese, to chyba najpopularniejsza sałatka w Polsce. Nie jestem pewna, czy rodowity Grek dodałby do niej sałatę, ale nie przejmuję się tym, ma być kolorowa, zdrowa i apetyczna ;) Odkąd pojawiły się nowalijki składniki są łatwo dostępne, tanie i smaczne, a efekt taki:



Umyj i odwiruj główkę sałaty masłowej, przełóż ją do dużej salaterki. Pokrój na spore części dojrzałego pomidora, pół ogórka szklarniowego na grube półplasterki, pół żółtej papryki w paski, niewielką czerwoną cebulę na plasterki. Dodaj kilka czarnych oliwek a na koniec pół opakowania chudej fety pokrojonej w sporą kostkę. Przypraw całość solą, pieprzem, drobno pociętymi listkami świeżej bazylii, sokiem z cytryny lub octem winnym i oliwą z oliwek oraz niewielkim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. 

Przygotowanie sałatki greckiej zajmuje zaledwie kilka minut, niestety równie szybko znika ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz