sobota, 24 maja 2014

ryż z jabłkiem i cynamonem

Nie przepadam za ryżem, ale ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem ;) Tyle, że wtedy moja mama gotowała ryż na mleku, jabłka prażyła osobno, a potem zapiekała całość w naczyniu żaroodpornym. Moja wersja jest szybsza i chyba jednak zdrowsza, bo ponoć dorosłe ssaki, w związku z zanikiem pewnych enzymów, mleka nie trawią.


Ugotuj pół szklanki ryżu lub wykorzystaj ten, który został z poprzedniego dnia. W garnku o grubym dnie rozpuść trochę masła, dodaj obraną i pokrojoną w dużą kostkę szarą renetę, wsyp łyżkę cukru trzcinowego i duś pod przykryciem aż jabłko zacznie mięknąć. Wtedy dodaj ryż, cynamon, według upodobania i dolej trochę wody. 


Pod koniec wsyp garść rodzynek, poczekaj aż napęcznieją. Spróbuj czy potrawa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj cukru do smaku. Podawaj na ciepło. 

Niektórzy, jak mój tata, dodają na wierzch nieco jogurtu naturalnego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz