niedziela, 25 maja 2014

naleśniki z serem i rabarbarem

Moja skłonność do rabarbaru rozkwita ;) Kuszą mnie też zewsząd truskawki. Przejrzałam kilka przepisów w necie i skompilowałam własną wersję sezonowych naleśników. Przyznam nieskromnie, że efekt przerósł moje oczekiwania ;)


Najpierw przygotuj ciasto naleśnikowe miksując na gładką masę:
25 dkg mąki pszennej (u mnie Szymanowska lub Lubella do naleśników)
1 szklankę mleka
1 szklankę wody mineralnej gazowanej
2 jaja
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczkę oleju z pestek winogron lub rzepaku

Ciasto odstaw na ok. pół godziny by zgęstniało a w międzyczasie zrób mus z rabarbaru. Umyj, obierz i pokrój pół kilograma rabarbaru (4-5 łodyg). Duś go w garnku z grubym dnem, pod przykryciem dodając 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego. Sprawdź, gdy zmięknie czy nie jest bardzo kwaskowaty, dosłodź do smaku i zdejmij pokrywkę by sok odparował.

Zmiel w termomiksie, blenderze lub innym rozdrabniaczu pół kilo białego sera z opakowaniem cukru waniliowego i 4-5 łyżkami cukru pudru oraz 2-3 łyżkami śmietany. Masa powinna być gładka ale nie aż tak jak serek homogenizowany.

Usmaż naleśniki na dużej patelni, dodając każdorazowo kropelkę oleju. Każdy naleśnik posmaruj musem rabarbarowym i masą serową, zawiń w rulony lub koperty. Odsmaż delikatnie na maśle, możesz posypać nieco cukrem trzcinowym, który się ładnie karmelizuje.

Podawaj ozdobione jogurtem greckim lub śmietaną, truskawkami i płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz