Kasza gryczaną jest chyba najbardziej popularna w Polsce. Smakuje z tłuszczem i zsiadłym mlekiem, jako farsz w pierogach z twarogiem i miętą. Mięsożercy jedzą ją w kaszance czy jako dodatek do gulaszu. Dziś proponuję proste, lekkie i pożywne danie z warzywami. Wprawdzie tradycyjny pilaw jest przyrządzany z ryżem i mięsem, ale moja wersja jest równie kolorowa i apetyczna.
Ugotuj na sypko szklankę kaszy gryczanej. Pokrój w kostkę i posól średniej wielkości bakłażana, tak by puścił sok i nie wchłaniał później tłuszczu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę, garść zielonej fasolki szparagowej pociętej na mniejsze kawałki, na koniec odciśniętego lekko z wody bakłażana. Dolewaj oliwy tak by warzywa się nie przypaliły, duś je pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i curry. Na koniec usmaż na małej patelni jajecznicę z dwóch jaj. Dodaj ją do kaszy z warzywami i wymieszaj. Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, np. zastąpić fasolkę groszkiem mrożonym. Podawaj z ulubionymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz