poniedziałek, 12 maja 2014

sałatka indyjska

Ten przepis pochodzi z książeczki o sałatkach, wydanej w ramach serii wiele lat temu. Połączenie ryżu z owocami, warzywami i przyprawami sprawia, że sałatka jest lekka, kolorowa, a przede wszystkim odżywcza.


Ugotuj szklankę białego ryżu, najlepiej w bulionie warzywnym własnej roboty (korzystam z przepisu na termomix). Pokrój w kostkę pół puszki ananasa, dużego dojrzałego pomidora, duże kwaśne jabłko, banana (skrop od razu cytryną), pomarańczę, sporą czerwoną cebulę. Dodaj puszkę fasolki czerwonej i kukurydzy. Na patelni na maśle ghee lub zwykłym zrumień garść rodzynek (boski zapach, o ile nie spalisz ;) Polej wszystkie składniki sosem z oliwy z oliwek, świeżej mięty, estragonu oraz natki pietruszki. Posól delikatnie do smaku. Trzeba schłodzić w lodówce. Niestety ta sałatka nie nadaje się do kilkudniowego przechowywania, wcinaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz