środa, 21 maja 2014

kolorowa pasta

Nie przepadam za makaronem, no chyba, że jestem we Włoszech lub w wyjątkowo dobrej restauracji. Sekret włoskich past tkwi w jakości składników i prostocie przepisu, co zwykle przekłada się na spektakularny efekt. Lubię dania kolorowe, stąd dzisiaj zakręcony makaron z lekkimi dodatkami.


Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek uduś ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dużą czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki, po połówce żółtej i czerwonej papryki pokrojonej w paski. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w półplasterki niewielką cukinię. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem, najlepiej świeżym. Dolej nieco oliwy, jeśli potrzeba.

Ugotuj al dente makaron w fantazyjnym kształcie. Wymieszaj go z sosem, podawaj posypany tartym serem typu parmezan oraz z sałatą z sosem vinegrette.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz