poniedziałek, 19 maja 2014

gulasz z boczniaków

Lubicie boczniaki? To płaskie, szarawe grzybki, dostępne w paczkach w większości sklepów. Zwykle przyrządzam je a la schabowy, czyli panierując w mące, następnie jajku z czosnkiem, solą i pieprzem a na koniec w bułce. Dziś wersja nieco ambitniejsza kulinarnie, nie tak tłusta lecz równie wyrazista. Przepis znalazłam kiedyś na zwegowani.pl ale zmodyfikowałam proporcje ;)


Zeszklij na patelnii na rozgrzanej oliwie sporą cebulę pokrojoną na ćwierćplasterki oraz 20 dkg umytych i pokrojonych grubo boczniaków. Po kilku minutach dodaj 20 dkg ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych w dużą kostkę. Wlej nieco wody i dodaj kostkę lub łyżeczkę bulionu wegetariańskiego (przygotowuję go sama wg przepisu na termomiks, ale można też kupić w sklepach eko, ze zdrową żywnością etc.).
Przypraw gulasz solą morską, pieprzem i chili. Duś do momentu aż woda nieco odparuje a ziemniaki zmiękną. Wtedy dodaj łyżkę chrzanu, 2 łyżki śmietany 12%, garść uprażonych na suchej patelnii pokruszonych orzechów włoskich i dużo posiekanego koperku. Całość wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz