sobota, 3 maja 2014

sałatka z pieczonego buraka, fety i gruszki

Ten przepis znam od Joli, zaprzyjaźnionej dietetyczki, akupunkturzystki (ma jeszcze wiele innych talentów) kobiety świadomej tego co jeść by być zdrowym i mieć dobre samopoczucie. Sałatka jest lekka, mega odżywcza, efektownie wygląda.


Zacznij od upieczenia buraków. Umyj kilka niewielkich buraczków, odetnij końcówki, nakuj widelcem, skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez ok. 45 minut.

Rozłóż umytą rukolę na dużym talerzu -  co najmniej pół opakowania. Pokrój obrane i wystudzone buraki na cienkie plastry, w kostkę lub prostopadłościany - tak jak lubisz ;) Fetę pokrój na kawałki, gruszkę obierz i pokrój w dowolny kształt. Ułóż wszystkie składniki na rukoli, zgodnie z własną fantazją. Dodaj pokruszone i uprażone na suchej patelni orzechy włoskie, polej gęstym sosem balsamicznym i oliwa z oliwek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz