Weź główkę sałaty masłowej lub paczkę gotowej mieszanki sałat lub świeże liście młodego szpinaku - umyj i włóż do salaterki. Dodaj pokrojony w plasterki pęczek rzodkiewek, pokrojonego w kostkę lub ósemki średniego pomidora, pokrojone w plasterki kilka ogórków kiszonych, najlepiej małych i domowej roboty. Awokado obierz, pokój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Posyp pokrojonym świeżym koperkiem, uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i polej sosem z oliwy z oliwek, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli.
ps. Pani Beata dodaje ogórki małosolne a nie kiszone, oraz opcjonalnie pestki dyni wymiennie ze słonecznikowymi. Stosuje również inne proporcje poszczególnych składników. Ja zachęcam Was do eksperymentowania i dobierania ilości i rodzaju elementów do własnych preferencji smakowych ;) Czasem dodaję do tej sałatki moje ulubione kiełki słonecznika. Potrawa jest bombą witaminową i naturalna pigułą kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego dla kobiet w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz