Uwielbiam płatki owsiane, w każdej formie. Zwykle na śniadanie jem kaszę jaglaną na słodko lub owsiankę. Poniżej fotka dzisiejszej przygotowanej przez zalanie wrzątkiem:
4 łyżek płatków górskich Stoisław, małej szarej renety obranej i startej na dużych oczkach, garści rodzynek, jagód goji, pokrojonych orzechów laskowych, wzbogaconej łyżką mielonych nasion lnu oraz miodu greckiego z tymiankiem.
To tylko przykład, używajcie dowolnych owoców, bakali, ulubionego miodu, syropu klonowego czy innych dodatków. Jak nie mam akurat jabłka dodaję gruszkę, śliwki, owoce sezonowe lub suszone. W lecie można przygotować wersję chłodniejszą dodając jogurt grecki lub inny ulubiony, świeże owoce, dobrze komponuje się banan, jagody, kiwi. Aha dodaję cynamon lub imbir, zależy na co mam ochotę danego dnia ;)
Takie śniadanie jest lekkie, zdrowe i odżywcze. Więcej inspiracji znajdziecie w książkach p.Bożeny Żak-Cyran
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz