sobota, 26 kwietnia 2014

muffinki czekoladowe z gruszkami

Chyba wszyscy lubią muffinki. Są one popularnym dodatkiem do kawy, szczególnie w sieciowych kawiarniach, osiągając niebotyczne i moim zdaniem niczym nieuzasadnione ceny. Muffinki są dobrym pomysłem na przyjęcia dla dzieci lub stojące, bo łatwo je zjeść rękoma. Zmodyfikowałam przepis z przepisownia.pl,  efekt poniżej:



Rozdrobnij w termomixie lub blenderze 10 dkg czekolady. Używam gorzkiej lub mieszam ją z deserową, ale wybierz taką jak lubisz, można ją drobno pokroić, gdy nie ma urządzenia pod ręką. Dodaj 15 dkg miękkiego masła, 2 jaja, 8 dkg brązowego cukru, 30 dkg mąki pełnoziarnistej Lubella lub białej Szymanowskiej, 25 dkg mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki na jednolitą, gęstą, puszystą masę. Wrzuć do niej obrane, pokrojone w kostkę gruszki, garść rodzynek i płatków migdałowych, łyżeczkę pokrojonego drobno korzenia imbiru. Wymieszaj delikatnie i przełóż do foremek silikonowych. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach, wstawiając filiżankę z wodą do piekarnika.

Wariant: zamiast gruszek użyj jabłek, malin czy borówek, migdały zastąp ulubionymi orzechami, rodzynki żurawiną lub innymi bakaliami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz