To danie jest smaczne, oryginalne acz banalnie łatwe. Wykorzystuje dostępną od jakiegoś czasu młodą cukinię, koperek i czosnek. Cukinia to niezwykle uniwersalne i odżywcze warzywo. Jest lekkostrawna, ma właściwości nawilżające organizm i stanowi źródło magnezu, potasu i żelaza oraz wielu witamin. Jadalny jest zarówno owoc jak i kwiaty ;)
Pokrój 1-2 młode ale sporej wielkości cukinie wzdłuż na plastry ok. 0,5 cm grubości.
Przygotuj farsz: ok. pół kilograma dobrego białego sera (używam półtłustego) rozdrobnij widelcem, dodaj pół pęczka pokrojonego koperku i 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, np. curry czy papryką.
Bierz po 2 plasterki cukini i przełóż je farszem, tak by powstał "sandwich". Panieruj kanapki cukiniowe w mące, jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż staną się złociste i chrupiące a cukinia zmięknie.
Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz