piątek, 25 lipca 2014

cukinia faszerowana inaczej

To danie jest smaczne, oryginalne acz banalnie łatwe. Wykorzystuje dostępną od jakiegoś czasu młodą cukinię, koperek i czosnek. Cukinia to  niezwykle uniwersalne i odżywcze warzywo. Jest lekkostrawna, ma właściwości nawilżające organizm i stanowi źródło magnezu, potasu i żelaza oraz wielu witamin. Jadalny jest zarówno owoc jak i kwiaty ;)


Pokrój 1-2 młode ale sporej wielkości cukinie wzdłuż na plastry ok. 0,5 cm grubości.

Przygotuj farsz: ok. pół kilograma dobrego białego sera (używam półtłustego) rozdrobnij widelcem, dodaj pół pęczka pokrojonego koperku i 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, np. curry czy papryką.



Bierz po 2 plasterki cukini i przełóż je farszem, tak by powstał "sandwich". Panieruj kanapki cukiniowe w mące, jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż staną się złociste i chrupiące a cukinia zmięknie.

Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz