sobota, 26 lipca 2014

babeczki koktajlowe

Dziś z okazji imienin wypoczywam z rodziną na urokliwej wsi pod Kazimierzem Dolnym :) Goście oficjalni mają przyjechać dopiero jutro. Zamierzałam leniuchować cały dzień, ale nie wytrzymałam i popełniłam trójkolorowe babeczki.


Babeczki można upiec, ale ja polecam gotowe słone "Ciasteczka z Krakowa".

Jako farsz przygotowałam 3 rodzaje past.

1. Brokułowa: mały bukiet brokuła ugotuj na miękko w osolonej wodzie, ostudź, wymieszaj z połową kostki fety, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zgnieć widelcem, dopraw solą, pieprzem i majonezem.

2. Jajeczna: 4 ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce (grube oczka) wraz z kawałkiem ( ok. 5 dkg) żółtego sera. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą lub curry i majonezem, wymieszaj.

3. Rybną: puszkę szprotów w sosie pomidorowym rozdrobnij widelcem z 15 dkg białego sera. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz.

Wypełnij babeczki farszem, najlepiej używając szprycy cukierniczej lub tuby z papieru. Udekoruj je np. pomidorkami koktajlowymi, plasterkami czarnych oliwek i plasterkami ogórków małosolnych. Można też użyć jarmużu, natki pietruszki czy listków kolendry.

Podawaj zaraz po przygotowaniu by nie zmiękły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz