poniedziałek, 3 listopada 2014

ciasto daktylowe z polewą toffi

Ten przepis pochodzi ze strony zwegowani. Ciasto wychodzi nieco suche, ale polewa (zmieniłam proporcje) toffi i migdały nadają mu ciekawy smak. Idealne dla łasuchów, którzy jednak dbają o zdrowie ;)


Ubij na gładką masę 10 dkg masła i szklankę cukru. Dodaj 20 dkg drobno pokrojonych miękkich daktyli. Następnie 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki i 1/4 szklanki mleka. Dobrze wymieszaj i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po wystygnięciu polej ciasto toffi, uzyskanym przez gotowanie do zgęstnienia:
pół szklanki cukru
5 dkg masła
szklanki śmietany kremówki.

Najlepiej użyć termomiksa, bo eliminujemy grudki i nie trzeba pilnować by się nie przypaliło ;)

Na koniec udekoruj migdałami. Podawaj gdy polewa stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz