Zupa, ciasto czy muffinki dyniowe to popularne potrawy z tego sezonowego, smacznego i zdrowego warzywa. Dynia jest niskokaloryczna, zawiera sporo mikroelementów i witamin, ma działanie odchudzające i odkwaszające organizm. Ponadto wzmacnia odporność, więc naprawdę warto ją włączyć do diety. Jutro Haloween, dlatego dziś proponuję mój ulubiony przepis na dynię, zaczerpnięty z portalu joga-joga.
Na rozgrzanym na patelni oleju, np.winogronowym uduś pokrojoną w kostkę obraną dynię (kawałek ok. 50 dkg). Po chwili dodaj po szczypcie kardamonu, chilli i pieprzu. Następnie nieco soli, sosu sojowego i octu balsamicznego (gęstego). Ocet można ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny. Dorzuć szczyptę kurkumy oraz po garści rodzynek i pokrojonych moreli, najlepiej ekologicznych, czyli bez siarki. Duś całość pod przykryciem, do miękkości. Na koniec wymieszaj z ugotowanym makaronem razowym.
Ta potrawa to feeria smaków, rozgrzewa i wzmacnia oraz poprawia nastrój ;)
Ps. Przepis według 5ciu Przemian. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz